Apulija i Basilicata

TERMIN:

6.10.-13.10.2024. GARANTIRANI POLAZAK

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN   6.10.24. RIJEKA – LORETO – PESCARA       

Polazak iz Pule s parkirališta KONZUM – bivši MERCATOR u 04:00 sata, s Okreti (benzinska postaja Shell) u 04:15 sati iz Pazina s „Etradexa“ uz 04:30 i iz Rijeke s Jelačićevog trga u 06:00 sati. Vožnja turističkim autobusom kroz Sloveniju i Italiju pored Trsta, Venecije, Padove i Ferrare prema regiji Emilia Romagna i dalje prema Loretu, najvećem marijanskom svetištu Italije. Prema legendi, kućicu svete Obitelji iz Nazareta anđeli su 10.5.1291. prenijeli na naš Trsat. Istu kućicu anđeli su preko noći 10.12.1294. prenijeli u Loreto. Razgled bazilike Svete kuće u kojoj je kućica smještena i prekrasnog trga s Bramanteovom gradskom vijećnicom i jezuitskim kolegijem. Povratak prema obali i vožnja do Pescare. Smještaj u hotelu s 3*. Noćenje.

2. DAN   7.10.24. LESINA – MONTE SANT ‘ANGELO – SAN GIOVANNI ROTONDO             

Nakon doručka krećemo autocestom prema jugu. Vožnja kroz regiju Molise do nacionalnog parka Gargano na području Puglie. Po dolasku u Lesinu, gradić na obali istimenog jezera i jedne od najvećih mediteranskih laguna, napravit ćemo kraću pauzu za šetnju specifičnom obalom gdje su vezane barke za lov na poznate apulijske jegulje. Nastavljamo vožnju i nakon uspona atraktivnom, vijugavom cestom s pogledom na plantaže kaktusa i maslina stižemo u Monte Sant’Angelo. Mali gradić koji se smjestio na vrhu 796m visokog brda nad poluotokom Gargano i Jadranskim morem, čuven je po svetištu-špilji, posvećenoj sv. Mihovilu Arkanđelu i specifičnim bijelim kućama. Razgled crkve sv. Mihovila Arkanđela te ostalih znamenitosti. Slobodno vrijeme za kupovinu suvenira i lokalnih poljoprivrednih proizvoda i specijaliteta. Nakon slobodnog vremena za ručak odlazimo u smjeru nedalekog San Giovanni  Rotonda, mjesta koje je postalo poznato po svecu Padru Piu iz Pietrelcine, kapucinskom stigmatiziranom mističaru, koji je ovdje živio u samostanu Gospe od milosti, a svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 16. lipnja 2002. godine. Po dolasku razgled svetišta s grobnicom sveca u crkvi Santa Maria delle Grazie. Smještaj u hotelu s 4* nedaleko centra grada i svetišta. Večera. Noćenje.

3. DAN 8.10.24. CASTEL DEL MONTE – TRANI – BARI

Nakon doručka krećemo prema nacionalnom parku Alta Murgia. Nedaleko Andrie ćemo nakon uspona na vrh brežuljka lokalnim prijevozom razgledati Castel del Monte, monumentalnu citadelu i dvorac koji je 1240. godine sagradio jedan od najmoćnijih srednjevjekovnih vladara Frederik II. Hohenstaufen koji je ova područja južne Italije naslijedio od svoje majke, Konstance od Sicilije. Citadela, koja je sagrađena na jedinoj uzvisini koja dominira okolnim teritorijem je nadaleko poznata po svom obliku oktogona u čijih se 8 kuteva nalazi još 8 oktogonalnih kula. Nastavljamo vožnju prema nedalekom gradiću Trani, važnom ribarsko-poljoprivrednom centru na obali. Posjet romaničkoj katedrali poznatoj po nadimku: “kraljica apulijskih katedrala” iz 12. stoljeća građenoj po uzoru na crkvu Sv. Donata u Zadru. Šetnja do dvorca Frederika II. iz 13. stoljeća s mogućnošću razgleda te do stare luke s crkvama Svih svetih i Sv. Dominika, palačama Antonacci, Quercia, Caccetta i utvrde Sv. Antona sagrađene u 16. stoljeću za vrijeme španjolske vladavine. Krećemo dalje pored Molfette i Giovinazza prema Bariju, najvećem gradu i glavnom centru Puglie. Smještaj u hotelu s 3* na području Barija. Noćenje.

4. DAN 9.10.24. ALBEROBELLO - BARI         

Nakon doručka krećemo prema području doline Itria gdje nakon vožnje kroz nepregledne nasade maslina stižemo do Alberobella, fantastičnog bajkovitog mjesta s bijelim kućicama sa stožastim krovovima - trullima, koje podsjećaju na kućice patuljaka. U velikom broju kućica kojih ima oko 1500 i danas žive ljudi, a u mnogima se nalaze trgovine, suvenirnice, restorani i turistički objekti. Slobodno vrijeme za individualno istraživanje ove nesvakidašnje atrakcije.

Nakon bajkovitog Alberobella vraćamo se u Bari i krećemo na pješački razgled grada koji se sastoji od stare jezgre na poluotoku okružene visokim zidinama, novim djelovima uz obalu i industrijskim četvrtima u zaleđu: Bazilika Svetog Nikole (katoličko-Pravoslavna crkva) zaštitnika Barija, pomoraca, djece i trgovaca, sagrađena 1087. godine, jedan od najvažnijih simbola grada, katedrala Svetog Sabina u stilu apulijske romanike, sagrađena 1178., Normanska tvrđava (Castello Svevo) koju je sagradio kralj Sicilije, Norman Ruggero II, šetnice lungomare imperatore Augusto i lungomare Sauro, corso V. Veneto, corso Cavour, corso Vittorio Emanuele II…. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN   10.10.24. MATERA – OSTUNI - LECCE                          

Doručak. Napuštamo Bari i odlazimo u smjeru Basilicate gdje ćemo posjetiti i razgledati Materu, europsku prijestolnicu kulture 2019. godine, biser Basilicate i prvi grad na jugu Italije koji je uvršten na popis UNESCO baštine, zbog povijesnog središta Sassi i okolnih kamenih crkvi. Sassi potječe od prapovijesnog, trogloditskog najstarije naseljenog mjesta u Italiji, a sastoji se od više naselja: Sasso Barisano s bogato ukrašenim portalima, Sasso Caveoso koji ostavlja dojam kazališta unutar špilje te kućama u "špiljama" koje se stepenasto spuštaju niz stube grada, Civita s katedralom i park na platou Murgia Matera s brojnim crkvama iz perioda od bizanta do baroka. Većina zgrada je djelomično ukopana u mekim vapnenačkim stijenama koje se nadograđuju na sustav pravih špilja i podzemnih hodnika.  Na ovom području snimljen je film “Pasija” Mela Gibsona. Nakon slobodnog vremena nastavljamo vožnju prema Ostuni, još jednom bijelom gradu čiji centar podsjeća na arapsku kazbu zahvaljujući svojim jednokatnicama i uskim uličicama koje vode do katedrale Marijinog navještenja, zanimljivog kasno gotičkog zdanja iz 15. stoljeća. Nakon kraćeg obilaska vozimo se prema našem sljedećem odredištu, gradu Lecce, baroknom biseru poluotoka Salento na samom vrhu “pete talijanske čizme”. Smještaj u hotelu s 4*. Večera (uz doplatu). Noćenje.

6. DAN   11.10.24. LECCE – GALLIPOLI

Doručak. Odlazimo do centra grada na pješački razgled “Firence juga” ili “kraljice baroka” kako se Lecce često naziva: rimski amfiteatar iz 2. stoljeća građen za 25000 gledatelja, trg Sv. Oronza sa stupom na kome se nalazi brončani kip zaštitnika grada, crkva Svete Chiare čuvena po svom plafonu od kaširanog papira, Piazza del Duomo s katedralom Marijinog navještenja iz 12. stoljeća sa 70 metarskim baroknim tornjem iz 17. stoljeća, Via V. Emanuele, glavna gradska prometnica, bazilika Svetog srca koju zbog prekrasnog baroknog pročelja smatraju amblemom grada, dvorac Karla V, svetog rimskog cara iz 16. stoljeća… U popodnevnim satima odlazimo autobusom do obale Jonskog mora gdje ćemo posjetiti Gallipoli, neočekivani kutak orijenta koji se smjestio na otočiću, pristup kojemu čuva aragonski dvorac s revelinom. Slobodno vrijeme za individualno istraživanje i doček ribara koji prodaju dio svog ulova na rivi, a što predstavlja izuzetnu atrakciju. Povratak u Lecce. Večera (uz doplatu). Noćenje.

7. DAN  12.10.24. POLIGNANO A MARE – RIVIERA RIMINI 

Doručak. Napuštamo Salento, a na putu prema sjeveru posjetit ćemo Polignano a Mare, jedan od najljepših obalnih gradića Italije koji osvaja svojim kućama sagrađenim na stijenama iznad mora i uskim uličicama s kafićima i umjetničkim galerijama. Mjesto čija povijest seže do 4. stoljeća prije Krista nalazi se na popisu najšarmantnijih dragulja Italije, a poznato je i kao rodni grad Domenica Modugna koji se proslavio u svjetskim razmjerima svojom glasovitom pjesmom „Volare“. Šetnja i slobodno vrijeme za kavu te nastavak putovanja prema Rivijeri Rimini. Smještaj u hotelu s 3*. Noćenje.

8. DAN   13.10.24. CHIOGGIA – RIJEKA

Nakon doručka krećemo prema području Valli di Commacchio i delti rijeke Podo Chioggie, gradića koji se smjestio na ušću rijeke Brente u venecijansku lagunu. Šetnja povijesnom jezgrom “male Venecije” gdje ćemo razgledati kanale i njihove mostove, neke od 74 “kala”, uskih uličica koje ih povezuju, poznatu ribarnicu, katedralu… Slobodno vrijeme za ručak nakon čega krećemo prema Hrvatskoj. Dolazak u Rijeku u večernjim satima.

 

 

REDOVNA CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 720 €

Nema mogućnosti smještaja u trokrevetnima sobama.

 

 

CIJENA UKLJUČUJE:

  • prijevoz turističkim autobusom,
  • smještaj u dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonom i WC-om,
  • 1 polupansion + 6 noćenja s doručkom u hotelima 3/4* (lokalna kategorizacija) prema programu,
  • usluge hrvatskog stručnog pratitelja i stručnih lokalnih vodiča u Bariju, Lecceu i Materi,
  • priprema i organizacija putovanja,
  • jamčevina turističkog paket aranžmana.    

 

CIJENA NE UKLJUČUJE:

  • stručna vođenja u muzejima, crkvama i slično.
  • Ulaznice: Castel del Monte + lokalni transfer 15,00 €, Švapski dvorac u Traniju 8,00 €;

(Napomena: cijene ulaznica navedene su informativno, a redosljed razgleda može biti podložan promjenama)

 

DOPLATE:

  • Mogućnost doplate za 2 večere u hotelu u Lecceu: 56,00 € (prilikom rezervacije)
  • Obvezna doplata na licu mjesta za turističke pristojbe: €20,00 po osobi – podložno promjenama, jednokrevetna soba: 240,00 €

 

Minimalni broj prijavljenih putnika: 30 

 

Opći uvjeti organizatora putovanja.

 

1100-309-1

 

Pošalji upit

Naziv putovanja(*)
Invalid Input

Termin putovanja(*)

Invalid Input

Ime i prezime(*)
Invalid Input

Kontakt telefon(*)
Invalid Input

Email(*)
Invalid Input

Broj odraslih(*)
Invalid Input

Broj djece
Invalid Input

Dob djece
Invalid Input

Želim putno osiguranje(*)
Invalid Input

Vaša pitanja i komentari
Invalid Input

Prihvaćam pravila privatnosti(*)
Pogrešan unos

Izjava o privatnosti

Aktualna Putovanja

Prev Next

12.09.2024

Švicarska

18.09.2024

Istanbul

20.09.2024

Pariz

21.09.2024

Atena

22.09.2024

Istanbul

24.09.2024

London

25.09.2024

Atena

25.09.2024

Madrid

25.09.2024

London

26.09.2024

Kapadokija

Dodatna ponuda

 

 

 

  • CROATIA putno osiguranje

    Krećete na put! Jeste li osigurani? Ugovorite paket putnog osiguranja

    Logo Cro