T'ga za Jug

First minute

TERMINI:

7.10. – 11.10.2019.  

*Vrijednost više: hoteli 4*, degustacija vina uz zakusku u Tikvešu

Upoznajte nepoznato susjedstvo! Jedina romska (ciganska) općina u Europi zove se Šuto Orizari i nalazi se u Skopju. Luda Mara je rijeka u kotlini podno Tikveškog vinogorja, na čijim obalama su smješteni Kavadarci.

Makedonski Las Vegas, Gevgeliju od Soluna dijeli svega 60-tak km pa je to i razlog utjecaja mediteranske klime s Egejskog mora. Legendarni Kemal Paša Ataturk rođen je u multikulturalnom Solunu, a školovao se na vojnoj akademiji turske vojske u Bitoli. Bitola se u vrijeme Osmanskog carstva zvala Monastir i bila je konzularni grad s 12 konzulata. Ohrid i pripadajuće jezero svrstano je u UNESCO-vu svjetsku baštinu.

Struške večeri, svake godine tradicionalno počinju pjesmom „T'ga za jug“ Konstantina Miladinova pa je i poznato makedonsko vino dobilo ime po njoj.

  

PROGRAM PUTOVANJA:

 

1. dan              ZAGREB – SKOPJE

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman u 12.00h. Polijetanje zrakoplova za Skopje na letu Croatia Airlinesa, OU 368 u 14.00h. Dolazak u 15.15h, obavljanje graničnih formalnosti i prijevoz do grada. Susret s lokalnim vodičem te razgled makedonske prijestolnice smještene u dolini rijeke Vardar, uz panoramsku vožnju i pogled na: staru željezničku stanicu, danas Muzej grada Skopja; spomen-kuću Majke Tereze, otvorenoj povodom 100. obljetnice njezina rođenja; Trg Makedonija; kameni most iz 6. st.; Daut Paša Amam, staru tursku kupelj iz 15. st. u kojoj se smjestila Nacionalna galerija; staru tržnicu s malim uskim ulicama; crkvu sv. Spasa; gradsku tvrđavu. Nakon razgleda odlazak do hotela te prijava i smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora, odlazak do Stare skopske čaršije, najveće na Balkanu izvan Istanbula, gdje možete doživjeti dah prošlih vremena i pojesti odlične čevape! Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan              SKOPJE – STOBI – KAVADARCI/TIKVEŠ – BITOLA – OHRID

Doručak te polazak prema antičkom gradu Stobiju, najpoznatijem makedonskom arheološkom nalazištu, koji je nastao nedaleko ušća Crne rijeke i Vardara. Razgled lokaliteta: kazalište, episkopalna bazilika, civilna bazilika, centralna bazilika, terme, Teodozijeva palača... U nastavku odlazak prema Kavadarcima, središtu Tikveškog kraja, poznatog vinogradarskog područja. Posjet najstarijoj vinariji Tikveš, najvećem proizvođaču vina u regiji i jednoj od najboljih i najmodernijih vinarija na ovim prostorima. Razgled vinarije uz stručno vodstvo te degustacija vina. Slijedi polazak prema Bitoli, gradu smještenom u središtu najprostranije makedonske kotline Pelagonije, ispod Baba planine na rijeci Dragor. Bitola je drugi po veličini grad u Makedoniji i važno povijesno središte. U vrijeme Osmanskog Carstva nazivali su je konzulskim gradom jer su mnoge europske zemlje ovdje imale svoje konzularne urede. Šetnja gradom uz razgled znamenitosti: glavna ulica "Sirok Sokak"; stara tržnica, Jeni džamija i toranj sa satom. Nakon kraćeg slobodnog vremena krećemo dalje prema Ohridskom jezeru koje se od 1980.g. nalazi na popisu Unescove svjetske baštine. Po dolasku u Ohrid u večernjim satima, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan             OHRID – SV. NAUM – OHRID

Nakon doručka odlazak u razgled Ohrida, koji je slavenski naziv dobio po vapnenačkoj hridi visokoj 792 m na kojoj se nalazi povijesna jezgra grada. Nazivaju ga i draguljem Makedonije zbog iznimnog prirodnog okruženja. Razgled: crkva sv. Sofije iz 11 st.; antički amfiteatar; crkva sv. Bogorodice Perivlepta s vrijednim freskama i ikonama; Samuilova tvrđava s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero (10./11. st.); galerija ikona; crkva sv. Klimenta i Pantelejmon. Osim brojnih spomenika, restorana, kavana i barova tu se nalaze i brojne trgovine s poznatim unikatnim nakitom - ohridskim biserima (onima koji su voljni potrošiti nešto više, svakako preporučamo da potraže radnje obitelji Tavel i Filev koje rade originalne bisere!). Slijedi odlazak do Svetog Nauma, uz usputno zaustavljanje kod Muzeja na vodi u Uvali kostiju, rekonstruiranog prapovijesnog naselja sojenica, pretvorenog u jedinstveni muzej u kojem je prikazan način života žitelja ovog naselja iz 1200. godine prije naše ere. Posjet Sv. Naumu, jednom od najljepših lokaliteta na Ohridskom jezeru, smještenog na stijeni u blizini izvora Crnog Drima. Obilazak manastirske crkve posvećene arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu te povratak prema Ohridu. Noćenje.

4. dan             OHRID – TIRANA – OHRID

Doručak. Predlažemo da današnji dan iskoristite za cjelodnevni izlet do susjedne Albanije, do 150-ak km udaljene Tirane, glavnog i najvećeg grada zemlje. Putem ćemo proći uz Elbasan, povijesni grad u središnjoj Albaniji i nekadašnji važni komercijalni cenatar obzirom se nalazio na raskrsnici trgovačkih puteva. Po dolasku u Tiranu susret s lokalnim vodičem, šetnja gradom i razgled: Ethembegova džamija; Skenderbeg trg, glavni gradski trg; kula sa satom; spomenik Majci Terezi; Nacionalni povijesni muzej, na čijem se pročelju nalazi spektakularni mozaik koji predstavlja Albance kroz povijest; Piramida, kulturni centar. Slijedi slobodno vrijeme za ručak ili osobne programe te povratak prema Ohridu. Noćenje.

5. dan             OHRID – SKOPJE – ZAGREB

Doručak te oko 11.00h polazak prema zračnoj luci Skopje. Po dolasku, prijava za let Croatia Airlinesa za Zagreb, OU 369 u 15.55h; s očekivanim dolaskom u 17.10h. Završetak programa.

 

REDOVNA CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI: 3.390 KN

ULTRA FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 2.990 KN

FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 3.190 KN

  

Pristojbe u zračnim lukama, po osobi: 990 kn

 

CIJENA UKLJUČUJE:

 • Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) iz Zagreba do Skopja;
 • Prijevoz turističkim autobusom prema programu;
 • Smještaj u Skopju u hotelu Ibis Skopje City Center 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom i boravišnom pristojbom;
 • Smještaj na Ohridu u hotelu Granit 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 3 noćenja s doručkom i boravinom pristojbom;
 • Razgled Skopja i Ohrida u pratnji licenciranih lokalnih vodiča;
 • Posjet vinariji Tikveš uz obilazak, degustaciju vina i hladnu zakusku;
 • Voditelja putovanja iz Zagreba;
 • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

 

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • obaveznu doplatu za pristojbe zračnih luka od 990 kn (podložno promjeni)
 • doplatu za jednokrevetnu sobu od 590 kn
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda
 • obroke koji nisu navedeni u programu
 • osobne troškove, pića i napojnice 
 • putno osiguranje (preporučamo)

 

POPUST:

Dijete 2 – 5,99 godina na pomoćnom ležaju (na upit), uz 2. odrasle osobe: 700 kn

 

FAKULTATIVNA PONUDA (uz najmanje 10 prijavljenih osoba), cijena po osobi:

Cjelodnevni izlet Tirana: 440 kn

Uključeno: povratni prijevoz, razgled Tirane u pratnji licenciranog lokalnog vodiča, pratitelja.

 

INFORMATIVNE CIJENE ULAZNICA PO OSOBI:

Stobi arheološko nalazište: 120 MKD / cca 2 Eur

Ohrid: 100 MKD / cca 1,70 Eur po objektu (crkva sv. Sofije, Samuilova tvrđava, crkva sv. Klimenta, Muzej na vodi, samostan sv. Naum)

  

RED LETENJA:

OU 368   ZAGREB   SKOPJE         14:00 15:15                      

OU 369 SKOPJE     ZAGREB        15:55 17:10                

  

VAŽNO:

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u domaćem zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 8 kg).

Minimalni broj putnika: 15

 

Šifra 700-045-2

Aktualna Putovanja

Dodatna ponuda

 • POKLON BON

  poklonputovanje mala slika
  Poklonite Vašoj obitelji, prijateljima, mladencima, slavljenicima ili poslovnom partneru Matulji Tours putovanje u vrijednosti koju Vi izaberete. Saznajte Više

 • AUTOTRANS

  Ovlašteno smo prodajno mjesto za prodaju autobusnih karata Autotransa

  autotrans
 • ALLIANZ putno osiguranje

  Krećete na put! Jeste li osigurani? Ugovorite paket putnog osiguranja
  allianz logo